Nazorg

Waarom is goede nazorg van je tattoo zo belangrijk?

De huid heeft ongeveer vier tot zes weken nodig om te herstellen nadat het getatoeëerd is. Hoe je in deze periode met de nazorg van je tattoo omgaat is bepalend voor het eindresultaat.

De nazorg van je tattoo is daarom enorm belangrijk, eigenlijk net zo belangrijk als de vaardigheden van de tattoo-artiest. Je artiest zet de tatoeage met de grootste zorg, maar de manier waarop je met je tattoo omgaat bepaalt voor net zo’n groot deel hoe de tattoo er uiteindelijk uit komt te zien.

Verzorg je je tattoo goed, dan kun je er gewoon langer van genieten. De lijnen blijven strakker en egaler en als je een kleurentatoeage hebt, dan blijven de kleuren langer levendig. Alle reden dus om goed voor je nieuwe lichaamsversiering te zorgen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we een handig overzicht voor je gemaakt.

Afdekken van de wond

Als je de shop uitloopt is je tattoo in feite nog een open wond. Dit betekent dat het openstaat voor allerlei bacteriën en andere ziektekiemen.   

Het afplakken van de tattoo is dus belangrijk, wanneer je bent getatoeëerd zal je artiest het afdekken met folie dit mag je na twee tot vier uur verwijderen. Zorg er voor dat je twee keer per dag je tattoo wast met lauwwarm water, wij raden aan om geen zeep te gebruiken, en vervolgens droog dept met een schone handdoek. Hierna moet je de tattoo insmeren met een zalf, je tattoo artiest zal je aanraden welke te gebruiken.

Plak het in ieder geval niet zelf af met pleisters of verband, hierdoor kan de huid niet ademen en dus niet herstellen. Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel, zo voorkom je korsten en jeuk. Smeer wel altijd een dun laagje. Als er een te dikke laag overheen gaat, kan de huid niet ademen. Hierdoor is de kans op infecties groter.

 Aanraken, krabben en jeuk

Probeer je tatoeage tijdens de cruciale herstelperiode zo min mogelijk aan te raken. Zeker niet met vieze handen. Niet aanraken betekent natuurlijk al helemaal niet krabben. Dit is echt funest voor je tattoo. Niet alleen neemt het infectiegevaar toe, je kan je tatoeage beschadigen of zelfs littekens veroorzaken. Als je korstjes hebt, laat deze dan zitten. Ze beschermen de wond en vallen er uiteindelijk vanzelf af. En als je goed blijft smeren zal je ook niet al te veel last hebben van jeuk.

Zon en zonnebank

Je huid is de eerste vier tot zes weken kwetsbaar en de zon is erg krachtig. Door teveel direct zonlicht of zonnebanklicht riskeer je bultjes, blaren of infecties. Zulke blaren en bulten kunnen erg pijnlijk zijn. Houd je tatoeage binnen de herstel periode van je tattoo dus zoveel mogelijk uit de zon. Wij raden aan om zeker de eerste twee weken de getatoeëerde huid helemaal niet aan zonlicht bloot te stellen dit geldt natuurlijk ook voor zonnebank licht.

Zwemmen

Water is geen goede combinatie met een nieuwe tattoo. Zwemmen wordt dan ook de gehele herstelperiode van vier tot zes weken sterk afgeraden. Door zwemmen maakt het water de huid week. Eventuele korstjes laten los en de kans op infecties neemt toe. Dat laatste is vooral het geval bij zwemmen in open water als de zee en meren. Terwijl het chloor in zwembaden weer erg schadelijk is voor je nieuwe tattoo. De chloor kan de inkt of de kleur van je tattoo eruit trekken.

In bad en naar de sauna

Voor in bad gaan en een tripje naar de sauna, geldt hetzelfde als voor zwemmen: niet doen. Voor de hele vier tot zes weken die je huid nodig heeft om te herstellen van het tatoeëren. Zoals gezegd, maakt water de huid week. Bovendien zet de warmte de poriën open waardoor de inkt kan uitlopen. Ook kunnen bacteriën daardoor makkelijker je huid binnendringen.

Twijfel

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de wond per ongeluk vies wordt of dat er iets anders mis gaat. Twijfel je over de manier waarop het geneest? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We kunnen je vertellen of alles goed gaat of dat het misschien niet goed geneest.